Blog > Komentarze do wpisu

Kochanie, co na obiad?

Dziś obiad na słodko, żeby dzień osłodzić ;) Co prawda pół dnia spędziłam w kuchni przy patelni, ale warto było, bo naleśniki wyszły pyszne.  Zniknęły w mgnieniu oka. Ja co prawda wolę naleśniki z grzybami lub mięsem (zostawiłam kilka placków, na kolację sobie zrobię pewnie), ale ze względu na dzieci zrobiłam z twarogiem.


 

 

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM


Składniki:

na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 4 jaja

- szczypta soli

- 2 łyżki oleju

- 1 szklanka mleka

- 1,5-2 szklanki wody (może być gazowana)

na nadzienie:

- ok. pół kilo twarogu półtłustego

- cukier (wedle uznania)

- cukier waniliowy

- 2 łyżki śmietany

- można dodać garść rodzynek


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować razem. Ciasto powinno być rzadsze od śmietany. W razie potrzeby dolać wody. Ciasto wlewamy partiami na patelnię i smażymy z obu stron.

Twaróg mielimy lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, rodzynki i cukier do smaku.

Na środku rozłożonego placka rozsmarowujemy trochę twarogu, składamy boki i zawijamy placek w rulon. Można też naleśniki składać w trójkąty. Smażymy z obu stron na rumiano.

Można podawać posypane cukrem pudrem, polane słodką śmietanką lub z lodami.


naleśniki z twarogiem



Kiedyś w ramach eksperymentu dodałam do ciasta kakao, a do twarogu wiórki kokosowe zamiast rodzynek. Murzyńskie naleśniki też były pyszne ;)


Oczywiście na tym moje dzisiejsze gotowanie się nie skończyło, bo mojej szarańczy gar zupy kalafiorowej, coby z głodu nie popadali przez te 2 dni jak mnie nie będzie ;)

wtorek, 25 stycznia 2011, zona_trepa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/01/25 22:30:15
a ja drugi wieczór z rzędu siedzę przy zupce chińskiej i wgapiam się w zdjęcie twojej pizzy!!
-
kusudama
2011/11/23 22:04:02
Stare dobre naleśniczki z serem, a w dodatku w takim wydaniu! Mniamsi :-)