Blog > Komentarze do wpisu

Kochanie, co na obiad?

Dziś postanowiłam wykorzystać wieprzowe żeberka. W moim domu rodzinnym zawsze gotowało się je w sosie, ja poeksperymentowałam trochę i robię je po swojemu.



 

 

DUSZONE ŻEBERKA


Składniki:

- żeberka wieprzowe (tu ilość zależy od wielkości, ja zazwyczaj używam 5-6 kawałków, a dzielone są tak, żeby w każdym kawałku były po 2 kości)

- 2 cebule

- 5 ząbków czosnku

- duża marchewka

- 2 łyżki musztardy

- przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, ziele angielskie

- olej lub smalec do smażenia


Wykonanie:

Żeberka myjemy, układamy w misce. Dodajemy 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku, przyprawy i musztardę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny. Następnie podsmażamy na patelni z obu stron i wkładamy do garnka. Dodajemy utartą na dużych oczkach marchewkę. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażamy na rumiano cebule pokrojone w pióra i z czosnkiem (drobno posiekanym). Zawartość patelni wrzucamy do garnka z żeberkami i marchewką, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.


duszona żeberka


 

niedziela, 30 stycznia 2011, zona_trepa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: